Dit meetinstrument hoort bij het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. U geeft hiermee een beeld van de kwaliteit vanuit uw organisatie. Het kwaliteitsbeeld is een terugblik, een reflectie en een vooruitblik op de vijf bouwstenen van het Generiek kompas. Zorgaanbieders die onder de reikwijdte van het generiek kompas vallen, leveren elk jaar hun kwaliteitsinformatie aan op basis van dit kwaliteitsbeeld. Zorgorganisaties leveren uiterlijk op 31 maart 2025 het eerste kwaliteitsbeeld op, over 2024. Het kwaliteitsbeeld publiceren zij op hun eigen website en leveren een URL door naar het Zorginstituut Nederland.
Het kwaliteitsbeeld is bedoeld om openbare informatie op te leveren over de kwaliteit van zorg. Zorgaanbieders die binnen de reikwijdte van het kwaliteitskompas vallen, zijn verplicht die informatie aan te leveren. Het Zorginstituut heeft de wettelijke taak om die verplichte informatie als openbare data te publiceren, voor professionals én burgers. Met de uitvraag kunnen cliënten en verwanten en zorgverleners een goed beeld krijgen van de betreffende zorgaanbieder(s).
Het meetinstrument zelf bevat geen uitkomstindicatoren. In het kwaliteitsbeeld dat zorgaanbieders openbaar publiceren, kunnen echter wel uitkomstindicatoren staan opgenomen. De indicatoren gaan alleen in op de vraag óf de aanbieder een kwaliteitsbeeld heeft en of zij het websiteadres daarvoor kunnen aanleveren. Het meetinstrument gaat niet in op de inhoud van het kwaliteitsbeeld. Aanbieders wordt wel gevraagd om in het kwaliteitsbeeld in te gaan op de bouwstenen die in het kwaliteitskompas worden benoemd. Verder zijn zij vrij om de inhoud van het kwaliteitsbeeld naar eigen wens vorm te geven.
Deze handreiking is bedoeld als ondersteuning voor bestuurders, beleids- en kwaliteitsmedewerkers, medezeggenschapsorganen, interne en externe toezichthouders en professionals binnen de reikwijdte van het Generiek kompas.
Voor de onderliggende visie en de bredere context leest u het Generiek kompas.