Kwaliteitsbeeld verpleeghuiszorg en wijkverpleging verslagjaar 2024 gepubliceerd
Nieuwsbericht
15-04-2025
10:00
Het kwaliteitsbeeld geeft zicht op hoe aanbieders werken aan kwaliteit van zorg. Behalve de cliëntervaringen zijn nu ook de nieuwe kwaliteitsbeelden over verslagjaar 2024 door aanbieders van verpleeghuiszorg en wijkverpleging aangeleverd en gepubliceerd.
Kwaliteitsbeeld: terugblik, reflectie en vooruitblik
Zorgaanbieders maken een kwaliteitsbeeld van de organisatie en leveren daarvan de URL (internetadres) aan bij het Zorginstituut. De zorgaanbieder geeft hiermee een beeld van de kwaliteit vanuit de organisatie. Het kwaliteitsbeeld is een terugblik, een reflectie en een vooruitblik op de 5 bouwstenen van het Generiek kompas, dat sinds 1 juli 2024 de kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg en wijkverpleging vervangt. Deze bouwstenen zijn: het kennen van wensen en behoeften, het bouwen van netwerken, het werk organiseren, leren en ontwikkelen en inzicht in kwaliteit.
2024 het eerste jaar kwaliteitsbeeld
Verslagjaar 2024 is het eerste jaar dat het kwaliteitsbeeld is uitgevraagd. In de Handreiking Inzicht in kwaliteit (Kwaliteitsbeeld Generiek kompas) staat alle informatie die nodig is om een kwaliteitsbeeld op te stellen.
De kwaliteitsbeelden zijn te vinden bij de openbare data:
Ervaringen van cliënten in 2025
Voor verslagjaar 2024 werden ook nog eenmalig de PREM (Wijkverpleging) en de gemiddelde totaalscore (Verpleeghuiszorg) uitgevraagd. Vanaf verslagjaar 2025 geldt een nieuw meetinstrument, de ervaringsmeting. De ervaringsmeting is in combinatie met het kwaliteitsbeeld bedoeld om inzicht te krijgen in kwaliteit op basis van ervaringen van mensen met een zorgvraag.
Aanlevering verslagjaar 2025
De aanlevering van de kwaliteitsgegevens over verslagjaar 2025 is in de eerste helft van 2026. De zorgaanbieder levert de gegevens aan via een gegevensmakelaar. In november stuurt het Zorginstituut de zorgaanbieders een aankondigingsbrief over de gegevensmakelaar en de details over de aanlevering. Zorgaanbieders kunnen al wel aan de slag met het kwaliteitsbeeld en de ervaringsmeting.
Generiek kompas
In het Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan' staan afspraken die als uitgangspunt dienen voor de kwaliteit van de te leveren langdurige zorg, ongeacht de plek waar iemand woont. Het kompas is door zorgaanbieders, beroepsgroepen, cliëntvertegenwoordigers, zorgkantoren en zorgverzekeraars gemaakt en in juli 2024 ingeschreven in het Register.