Consumer Quality index (CQi)

Via de Consumer Quality index (CQi) beantwoorden cliënten vragen over hun ervaringen met de door hen ontvangen zorg. Zo krijgen zorgorganisaties zicht op hoe tevreden hun cliënten zijn over de zorg. Ook is het zinvol om op landelijk niveau inzicht te krijgen in gegevens over cliëntervaringen.

CQi ambulante GGZ en VZ in het Register

Daarom hebben MIND, ZN en de Nederlandse ggz gezamenlijk besloten om de CQi te verzamelen, waarna deze tripartite partijen deze indicatorenset op hebben laten nemen in het Register. Dit verplicht aanbieders van ambulante ggz en verslavingszorg, die deze zorg vanuit de Zorgverzekeringswet bieden, de informatie uit de CQi aan te leveren aan Zorginstituut Nederland (hierna: het Zorginstituut). Deze informatie wordt gepubliceerd op Open data Geestelijke gezondheidszorg. Akwa GGZ heeft op GGZ Dataportaal op basis van deze openbare data datavisualisaties van de patiëntervaringen gemaakt en geanalyseerd, zie: Openbare GGZ-cijfers - Homepage (ggzdataportaal.nl).

Indicatorengids CQi 2024

Cliëntervaringen worden gedurende het hele jaar gemeten met de CQi. Eén keer per jaar leveren zorgorganisaties de gemiddelde cijfers aan. Voor meer informatie over de CQi zie Indicatorgids Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verslavingszorg (VZ) cliëntervaringen verslagjaar 2024. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de indicatorengids 2023.

Aanlevering verslagjaar 2024

Aanlevering van gegevens over verslagjaar 2024 kan vanaf 2 januari tot en met uiterlijk 14 februari 2025 gedaan worden bij GGZ Dataportaal. Het Zorginstituut informeert zorgorganisaties in november per e-mail over aanlevering voor verslagjaar 2024. In de loop van december ontvangen zorgorganisaties de handleiding met de wijze van aanleveren, samen met de uitnodiging voor aanlevering via GGZ Dataportaal.

Aandachtspunt is dat in mei 2024 de vragenlijst hernieuwd is met toevoeging van optionele thema’s en ervaringsvragen. GGZ Dataportaal levert alleen de verplichte indicatoren van alle instellingen door aan het Zorginstituut.