Uitwisseling Basisgegevensset Zorg tussen instellingen waar medisch-specialistische zorg wordt verleend
Kwaliteitsstandaard
Sectoroverstijgende zorg
Het doel van deze kwaliteitsstandaard is het bijdragen aan een veilige en zorgvuldige overdracht van een patiënt van de ene instelling waar medisch-specialistische zorg wordt verleend naar de andere. Onderdeel van de overdracht is het uitwisselen van de Basisgegevensset Zorg (BgZ).
De kwaliteitsstandaard moet eraan bijdragen dat op elk overdrachtsmoment in het zorgproces de continuïteit van zorg wordt gewaarborgd, een patiënt niet steeds opnieuw zijn verhaal hoeft te doen, de registratielast wordt verminderd en het maken van fouten wordt voorkomen.
In de kwaliteitsstandaard zijn de verantwoordelijkheden, rollen en taken van de verschillende betrokken partijen bij de uitwisseling van de BgZ in het kader van de overdracht van een patiënt beschreven. De BgZ is een door zorgverleners vastgestelde set van patiëntgegevens die specialisme-, ziektebeeld- en beroepsgroep overstijgend is. De BgZ bevat medische en niet-medische gegevens die in elk onderdeel van het geplande of ongeplande zorgproces van belang (kunnen) zijn. Alle onderdelen van de BgZ kunnen in ieder zorgproces relevant zijn. De overdracht van de BgZ is daarom essentieel voor de continuïteit van zorg.
De Wegiz verplicht zorgaanbieders om bepaalde gegevens digitaal te delen volgens gestandaardiseerde methoden, zodat informatie sneller en betrouwbaarder beschikbaar is voor zorgverleners en patiënten. In de kwaliteitsstandaard hebben partijen in de informatieparagraaf afgesproken welke gegevens zorgverleners wanneer in het zorgproces nodig hebben voor het leveren van goede zorg. Deze afspraken zijn het fundament van de elektronische gegevensuitwisseling. De uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg tussen instellingen waar medisch specialistische zorg wordt verleend, wordt onder de Wegiz aangewezen als een verplichte elektronische gegevensuitwisseling.
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
Uit de toetsing door het Zorginstituut is gebleken dat de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria van het Toetsingskader 3.0. Alle relevante partijen zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard en de kwaliteitsstandaard is aangeboden door organisaties van cliënten, zorgaanbieders of zorgverleners en zorgverzekeraars. In de informatieparagraaf staat beschreven welke gegevens nodig zijn voor het verlenen van goede zorg.
Daarnaast bevat de kwaliteitsstandaard een patiëntsamenvatting en een implementatie- en onderhoudsplan. Met de oplevering van een breed gedragen kwaliteitsstandaard is nu helder wat de verantwoordelijkheden, rollen en taken van de verschillende betrokken partijen zijn bij de uitwisseling van de BgZ binnen instellingen voor medisch specialistische zorg in het kader van de overdracht van een patiënt.
Met het opnemen van de kwaliteitsstandaard geven partijen duidelijkheid over het belang van het gebruik van de BgZ voor goede zorg. Dit geeft richting aan de technische implementatie die in gezamenlijkheid nog verder uitgewerkt moet worden. Aan de kwaliteitsstandaard is nog geen concreet meetinstrument gekoppeld. Hierover worden nog afspraken met de partijen gemaakt.