Omschrijving
Het aanbod van preventief medisch onderzoek wordt steeds uitgebreider. Het maken van een keuze (wat laat ik testen en hoe) kan moeilijk zijn. De overheid en zorgaanbieders willen burgers ondersteunen bij die keuze. TNO ontwikkelde daarom in samenwerking met betrokken organisaties een Multidisciplinaire richtlijn Preventief Medisch Onderzoek (MR-PMO).
De richtlijn is opgebouwd rond de vragen 'Welke aandoeningen kan ik preventief laten onderzoeken?' en 'Welke testmethoden zijn geschikt?'' De richtlijn geeft aanbieders informatie over de organisatorische voorwaarden waar hun dienstverlening aan moet voldoen. De richtlijn biedt daarnaast 3 sets van criteria voor preventief medisch onderzoek.
De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft op basis van een evaluatie van deze richtlijn in 2017 aangegeven de steun voor de richtlijn in te trekken en niet langer penvoerder te zijn voor deze richtlijn. De richtlijn blijft in het Register van het Zorginstituut behouden en wordt op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Preventief Gezondheidsonderzoek (NVvPG) doorontwikkeld. De NVvPG zal tot de publicatie van de nieuwe richtlijn ook contactpersoon zijn voor de huidige richtlijn preventief medisch onderzoek.
De Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG), de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) hebben in februari 2021 aangegeven dat zij hun steun intrekken en niet langer genoemd willen worden als betrokken partij.
De richtlijn PMO stond op de Meerjarenagenda met de uiterste opleverdatum 1 juni 2022.
Herziening
De Nederlandse Vereniging voor Preventief Gezondheidsonderzoek (NVvPG) en OVAL hebben in samenwerking met een aantal partijen deze kwaliteitsstandaard herzien. De herziene versie is niet tripartiet aangeboden voor opname in het Register. De herziene versie is niet opgenomen in het Register.
Actuele versie (niet in Register)
Bij de Nederlandse Vereniging voor Preventief Gezondheidsonderzoek (NVvPG) is de herziene versie van deze kwaliteitsstandaard te vinden.