Mondzorg voor jeugdigen - Diagnostiek
Kwaliteitsstandaard
Mondzorg
De kwaliteitsstandaard ‘Mondzorg voor jeugdigen - Diagnostiek’ maakt deel uit het meerjarenprogramma 2017-2020 van het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO). Deze richtlijn ‘Diagnostiek’ is 1 van de 3 modules die samen de volledige inhoud van de klinische praktijkrichtlijnen ‘Mondzorg voor Jeugdigen’ van het KIMO vormen. De overige 2 modules zijn ‘Preventie’ en ‘Behandeling’ en worden in samenhang met elkaar opgesteld. Deze modules volgen als aparte richtlijnen. Deze richtlijn ‘Mondzorg voor jeugdigen - Diagnostiek’ beschrijft wat volgens de huidige maatstaven de beste mondzorg is voor jeugdigen tot 18 jaar, gericht op diagnostiek met behulp van röntgenfoto’s en panoramische opnamen.
Omschrijving
Cariës is de meest voorkomende mondziekte bij kinderen. Het is van belang om in de mondzorgpraktijk, naast goede diagnostiek, veel aandacht te besteden aan preventie vanaf jonge leeftijd. Daarnaast is er een ontwikkeling om steeds vaker initiële cariëslaesies ook preventief te behandelen, wat het belang van de diagnose van de verschillende stadia van cariës benadrukt.
De Klinische Praktijkrichtlijn (KPR) Mondzorg voor Jeugdigen - Diagnostiek heeft als doel het uitbrengen van wetenschappelijk onderbouwde, professioneel-praktische aanbevelingen voor het maken van röntgenopnamen voor cariësdiagnostiek en doorbraakstoornissen alsmede panoramische opnamen bij kinderen tot 18 jaar. Bewustwording van het doelmatig gebruiken van röntgenopnamen bij de jeugd, is de belangrijkste opdracht van deze KPR voor de mondzorgverlener in de praktijk.
Deze KPR is bedoeld voor professionals in de mondzorg, zoals tandartsen, gedifferentieerde tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten.
(bron: hetkimo.nl)
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
Op 14 juli 2020 heeft de Raad van Bestuur besloten om de kwaliteitsstandaard ‘Mondzorg voor Jeugdigen - Röntgenopnamen voor cariësdiagnostiek en doorbraakstoornissen - Panoramische opnamen in de mondzorgpraktijk’ op te nemen in het Register van Zorginstituut Nederland.
Bij deze kwaliteitsstandaard wordt een meetinstrument ontwikkeld. Dit meetinstrument staat op de Meerjarenagenda (MJA) van het Zorginstituut. Het concept-meetinstrument wordt 01-07-2021 aangeleverd. De definitieve aanleverdatum is 01-07-2022.