Omschrijving
Psychische hulpverlening aan ouderen vraagt om een specifieke aanpak. Bij ouderen kunnen naast de psychische aandoening ook andere aspecten een belangrijke rol spelen, zoals bijkomende lichamelijke aandoeningen, levensfaseproblematiek, vermindering van gehoor en zicht, cognitieve stoornissen en hieruit voortkomende functionele veranderingen. Hierdoor kunnen psychische aandoeningen op oudere leeftijd op een andere manier ontstaan, tot uiting komen en/of moeten zij op een andere manier behandeld worden dan bij jongere volwassenen.
Psychische problemen kunnen enorm ontwrichtend zijn. Mensen die hiermee worden geconfronteerd, weten dat als geen ander. Wanneer zij in al hun kwetsbaarheid een beroep doen op professionele hulp, moeten zij kunnen rekenen op de grootst mogelijke deskundigheid van beroepsbeoefenaren. Om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verder te verbeteren, zijn beroepsbeoefenaren, patiënten en hun naaste(n) op zoek gegaan naar interventies en zorg- en organisatievormen, waarvan vanuit wetenschappelijke-, professionele- en ervaringskennis vaststaat dat ze het meest effectief en het minst belastend zijn. In de zorgstandaarden en generieke modules beschrijven we met elkaar kwalitatieve goede zorg tegen aanvaardbare kosten. Dit is zorg die op de juiste plek, door de juiste persoon, doelmatig, in goede samenhang en rondom de patiënt en zijn naaste(n) wordt verleend.
Op 25 augustus 2021 is door Akwa GGZ de herzieningsdatum voor deze kwaliteitsstandaard 4 jaar uitgesteld. De richtlijn is op de oorspronkelijke herzieningsdatum, 26 oktober 2021, nog actueel.