GGZ Opiaatverslaving
Kwaliteitsstandaard
Psychische aandoeningen
In de zorgstandaard Opiaatverslaving wordt beschreven hoe in de regel de zorgvraag van mensen met opiaatverslaving dient te worden beantwoord. Het doel is dat mensen hun leven - met of zonder opiaatverslaving – als volwaardig burger kunnen inrichten met alle maatschappelijke behoeften, verplichtingen en mogelijkheden.
In de DSM-5 wordt een opiaatverslaving (of een ‘stoornis in het gebruik van opiaten’) gedefinieerd als ‘een problematisch patroon van opiaatgebruik dat leidt tot klinisch significante beperkingen of lijdensdruk’. Onder de noemer opiaten vallen vele middelen. Het bekendste middel is heroïne. In deze zorgstandaard gaat het voornamelijk over heroïne, methadon en buprenorfine.
De zorgstandaard Opiaatverslaving richt zich tot professionals, patiënten en familie en/of naasten en beschrijft de zorg vanuit het perspectief van een patiënt.
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
Ruim 70 partijen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), waaronder GGZ Nederland, Stichting MIND en Zorgverzekeraars Nederland, ontwikkelen onder begeleiding van Akwa GGZ 45 kwaliteitsstandaarden. Het overgrote deel van de standaarden is aangeboden, getoetst en via een besluit van de Raad van Bestuur van het Zorginstituut opgenomen in het register. De komende periode begeleidt Akwa GGZ partijen de implementatie en doorontwikkeling van de kwaliteitsstandaarden, waaronder het ontwikkelen van meetinstrumenten.