Baarmoederhalsafwijkingen
Meetinstrument
Kanker
Een set indicatoren die kwaliteitsinformatie oplevert over de behandeling van baarmoederhalsafwijkingen.
Omschrijving
Dit meetinstrument bevat een set indicatoren die kwaliteitsinformatie oplevert over de behandeling van baarmoederhalsafwijkingen. Deze informatie bevordert de transparantie over de kwaliteit van zorg. Omdat onderstaande indicatoren op de Transparantiekalender zijn opgenomen is het verplicht om hier kwaliteitsgegevens voor aan te leveren. Dit geldt alleen voor aanbieders die deze zorg leveren.
In de indicatorgids staat welke gegevens er in welk verslagjaar moeten worden aangeleverd. De verzamelde data over deze indicatoren is openbaar. U kunt de data bekijken en downloaden via 'Openbare data'.
De indicatoren voor baarmoederhalsafwijking waren voor de verslagjaren 2019 tot en met 2021 vrijwillig.
Sinds verslagjaar 2022 zijn de indicatoren helemaal komen te vervallen.
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
De volgende partijen waren betrokken bij de ontwikkeling van de indicatorset: NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie); Stichting Bekkenbodem en Gynaecologie Patiënten; Federatie Medische Specialisten; Patiëntenfederatie Nederland; NVZ; NFU; Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. De set wordt in werkgroepen besproken en doorontwikkeld.
In 2016 zijn governance afspraken opgesteld. Bij de doorontwikkeling van de set voor vj 2017 is zoveel mogelijk gewerkt volgens de governance afspraken. Waar dit nog niet is gebeurd, zal dit in de toekomst worden gewijzigd volgens de gemaakte afspraken (o.a. belangenverstrengeling invullen code KNAW). In oktober 2015 hebben betrokken partijen bij de indicatorensets MSZ algemene en specifieke verbeteropdrachten meegekregen. Voor deze set gelden de algemene verbeteropdrachten. We zijn, voor zover mogelijk, op basis van de voorhanden documenten nagegaan in hoeverre zij reeds aan de verbeteropdrachten hebben voldaan. Met het vastleggen van ‘governance’ afspraken door de betrokken partijen en Zorginstituut Nederland is aan het merendeel van de verbeteropdrachten voldaan.
Alle relevante partijen hebben het meetinstrument mee ingediend. De set is besproken in het bureauoverleg Transparantie waar alle relevante koepelpartijen zitting in nemen. Op deze set is volledige consensus voor vrijwillige transparantie.
Werkinstructie
Er is een werkinstructie meegeleverd. Deze bevat niet alle relevante onderdelen. Wel staat duidelijk beschreven welke gegevens gemeten en doorgeleverd moeten worden. Hiermee kan betrouwbaar gegevens aangeleverd worden. Welke bewerkingen er daarna uitgevoerd moeten worden zijn onduidelijk. Uit de toetsing blijkt dat nog niet voldaan is aan de algemene verbeteropdrachten uit 2015 die de betrokken partijen hebben meegekregen voor het onderdeel werkinstructie.
Methodologische eigenschappen
Er is bij elke indicator een beschrijving van inhoudsvaliditeit, statistische betrouwbaarheid, vergelijkbaarheid en registratiebetrouwbaarheid. De beschrijving in de tekst onder deze titels kan meer adequaat. De validiteit en betrouwbaarheid van de indicatoren is mager onderbouwd.
Procesbeschrijving
Er is geen nieuwe procesbeschrijving meegeleverd met de indicatorgids. We kunnen gebruikmaken van de procesbeschrijving van vj 2015. We weten dat betrokken partijen aanvullende (langlopende) afspraken hebben met bestaande registraties als DICA en gegevensmakelaar DHD (ziekenhuizen) over gegevensverzameling, bewerking en doorlevering. De praktijk van de gegevensaanlevering van vj 2015 heeft laten zien dat dit vrij goed geregeld was. Aandachtspunt is dat de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) jaarlijks nieuwe afspraken met een gegevensmakelaar maakt over gegevensverzameling, bewerking en doorlevering. Het Zorginstituut gaat ervan uit dat er geen grote wijzigingen plaatsvinden in het huidige proces. Indien dit wel het geval is dienen de branchepartijen dit tijdig aan te geven.
Er is informatie voor patiënten toegevoegd (lekenvertaling).